Τι σημαίνει πραγματικά καλή στοματική υγιεινή;

Η φράση καλή στοματική υγιεινή αφορά τα τρία πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τα δόντια σας.

1) βούρτσισμα και χρήση νήματος καθημερινά.

2) μία καλά ισορροπημένη διατροφή και

3) επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτική βάση.

Αυτές οι συνήθειες δεν θα πρέπει να παραμελούνται. Συνολικά, βοηθούν στην πρόληψη οδοντικών προβλημάτων όπως οδοντική τερηδόνα και ουλικά νοσήματα και μπορούν να διατηρήσουν καθαρή την αναπνοή σας.

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;

Είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που ακούει ένας οδοντίατρος. Η πιο συχνή απάντηση είναι κάθε έξι μήνες. Το διάστημα αυτό βέβαια είναι ο γενικός κανόνας και ένα χρονικό διάστημα στο οποίο είναι δυνατή η πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων πριν προκύψουν εκτεταμένες βλάβες Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί κάποιος ασθενής να χρειάζεται πιο συχνή η πιο αραιή παρακολούθηση. Αυτό θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός ανάλογα με τις ανάγκες, το επίπεδο της στοματικής υγειάς αλλά και τη στοματικής υγιεινής κάθε ασθενή.

 

Η υγεία των δοντιών μου, μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία μου;
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μολύνσεις στο στόμα και η κακή υγεία των δοντιών, μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος

Τι είναι η κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από τα θειώδη αέρια που παράγονται από το μεταβολισμό της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος. Αν αυξηθεί η μεταβολική δραστηριότητα των μικροβίων είτε λόγω αύξησης του αριθμού τους είτε λόγω αύξησης της παθογονικότητας τους τότε παρατηρείται και κακοσμία του στόματος. Οι πιο συχνές καταστάσεις που προκαλούν κακοσμία είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Επίσης και η γλώσσα λόγω της ανατομίας της αποτελεί θέση που ευνοεί την κατακράτηση μικροβίων και τροφών οπότε είναι πιθανό η κακοσμία να προέρχεται και απο εκεί σε άτομα που δεν πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα χαλασμένα δόντια ευθύνονται για την κακοσμία στην πραγματικότητα δεν είναι η κύρια αιτία του προβλήματος.

 

Αισθάνομαι πόνο στα δόντια μου, όταν πίνω κάτι κρύο η ζεστό. Τί συμβαίνει;
Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλετε στα εξής: α) σε περιοδοντική νόσο, β) σε διάβρωση και αποτριβή της αδαμαντίνης λόγω όξινων τροφών, γ) σε έντονο βούρτσισμα, δ) σε χρήση οδοντόκρεμας με υψηλό δείκτη αποτριβής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.

 

Η Λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών;

Η κλινική εμπειρία και έρευνα πολλών ετών έχει αποδείξει ότι η λεύκανση δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα δόντια και στα ούλα. Συχνά κατά την διάρκεια της διαδικασίας, εμφανίζεται ευαισθησία στο κρύο η οποία είναι παροδική και εξαλείφεται εντελώς μετά το πέρας της θεραπείας. Ο οδοντίατρος που είναι σωστά ενημερωμένος και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορεί να προσφέρει στον ασθενή του το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση.

FaLang translation system by Faboba